5 Mart 2009

Türk Ahşap Oyma Sanatı

serbest8

Eski Türk toplumlarında yaygın olarak kabul görmüş bir süsleme sanatı olan ahşap oymacılığı ve ahşap boyamacılığı, günümüzde de değerini korumuştur. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda 12. ve 13. yüzyıllardan itibaren yayılan bu sanatın, Anadolu’nun muhtelif köy ve kasabalarında yeni ve yetenekli sanatkarlar tarafından muhafaza ettikleri ve bu sanatın unutulup gitmesine karşı ustaların öğrenci yetiştirdikleri söylenir.

 

Sanata ve sanatkara verilen asıl değerin, gün geçtikçe azalması, Türk sanat camiasında hayal kırıklığı yaratmaktadır. Eski Türk devletlerinin, bünyelerinde oldukça fazla oranda ve her daldan sanatkarları besledikleri bilinir.

 

serbest20Ne yazık ki günümüzde sayıları gittikçe azalan el işlerini icra eden sanatkarlar, kendilerine yeterince destek verilmemesinden ve hayatlarını idame edemediklerinden yakınmaktadır.

Türk ahşap oymacılığında genellikle gül, lale, tuğra gibi doğa ve tarihimize özü simgeler kullanıyoruz

serbestyenibuyuk

     Sol tarafta yer alan bu oyma, bir ağaç parçasının ortasına yapılmış ve boyanmış.

 

 

 

 

 

 

serbest21

Sağdaki fotoğrafta ise ünlü ahşap oyma ustası Devrim Erakalın imzası taşıyor. Sanatçı ortada yer alan motifi Osmanlı Padişahı’na, onu çevrelen yere ise dini motifler yerleştirmiş.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sitede Ara:

Özel Arama

İletişim

Her türlü öneri, istek, şikayet veya diğer konuları iletişim sayfamıza: http://ahsapiletisim.blogspot.com ' a yazınız. Yazılarınız bizim için önemlidir.

Ahşap Oymacılığı Arşivi

İzleyiciler

  © Ahşap Oymacılığı Ali Uğur ŞİMŞEK Reklam ve E-satış önerileriniz için tıklayınız 2009-2013

YUKARI