13 Nisan 2009

Ahşap ayakkabı - 12 Nisan'da kursumuzda neler yaptık

12 Nisan 2009 Pazar günü, Ankara Çankaya'da bulunan Ahşap Oyma kursumuzda, kursiyerlerimiz ahşaptan minyatür ayakkabı çeşitleri yaptılar.

Kursumuzun hocası Demir Ali, ahşap oymacılığına geçmeden önce, yapılacak olan ayakkabıların tasarımlarını tahtaya çizdi.

Oymacılık sanatını icra etmeden önce, ön hazırlık olarak tasarımları tahtaya çizen hocamız, kursiyerlerimizin de aynı işlemi yapmasını rica etti. Kursiyerler, kafalarında oluşturdukları ayakkabı çeşitlerini resme dökerek, ön hazırlık aşamasını tamamladılar.

Küçük parmak boyutundaki Hocamızın örnek ahşap ayakkabısı büyük beğeni ve ilgi topladı.

Ön hazırlık aşamasının önemine dikkat çeken hocamız, herkesin hayal ettiği herhangi bir ayakkabı motifini resmedip oyabileceğini dile getirdi.







Ön hazırlık aşamasında sol tarafta bulunan örnekte görüldüğü gibi, çizeceğimiz resmi iki boyutlu düşünmemiz gerekiyor.

Daha sonra "eksiltme" yöntemini kullanarak, ahşabımıza şekil veriyoruz.

"Eksiltme" olarak anılan yöntem, ahşap oymacılığında sıklıkla karşılaşılan bir ve oldukça zaman kazandıran bir yöntemdir. Bu yöntemde ahşabımıza kalemle nerelerin fazla olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonra maket bıcağı, testere vb. aletler kullanarak fazla olan yerleri kesiyoruz yani bir diğer deyişle "eksiltiyoruz".

Kursiyerler yukarıda belirttiğimiz işlemleri yaptıktan sonra sınıfça alınan ahşap oyma setiyle çalıştılar.

Elektronik ahşap oyma aletlerini, bu gibi ürün satan büyük mağazalardan temin edebilirsiniz.

Ahşap oyma aletinin nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiği üzerinde de duran kurs hocamız Demir Ali, bu aletle istediğimiz şekile kolaylıkla ulaşabileceğimizi kursiyerlere açıkladı.

Ahşap oyma aletini kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan hocamız, bu alet sayesinde yapılması zor olan şekilleri kurallara uyarak rahatça yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada kursiyerlerimiz, kursta başlayıp evde bitirdikleri ahşap oyma eserlerini diğer kursiyerlerle paylaştılar.

Sol tarafta, kursiyerimiz, kavanozda çiçek konusunu işlemiş.








Sağ tarafta kursiyerlerimizin yaptığı ahşap yunus motifi.













Kursiyerlerimize, nasıl ahşap eksiltme yapılacağını, ahşap ayakkabı yaparken unutulmaması gereken yerleri, ahşap oymacılık yapılırken sıklıkla yapılan hataları ve çözüm yollarını tek tek açıklayan Demir Ali hocamız, ders bitiminde, gelecek hafta ahşap keman yapılacağını söyledi.

1 yorum :

ekin dedi ki...

merhabalar. elinize saglık cok guzel bir site olmus. Ben ankarada yasıyorum, ahsap oymacılık ogrenmek istiyorum. yukarıda verdiginiz telefon numarasını arayarak kurs hakkında bilgiye ulasmak istedim. fakat beni 4 ayrı numaraya yonlendirdiler ve aradıgım 4. numara ilk numarayı aramamı soyledi. ben de en iyisi. ankarada su anda baslayabilecegim bir kurs olup olmadıgını size sorayım dedim. bilgilendirirseniz sevinirim. tesekkurler.
aysenur

Yorum Gönder

Sitede Ara:

Özel Arama

İletişim

Her türlü öneri, istek, şikayet veya diğer konuları iletişim sayfamıza: http://ahsapiletisim.blogspot.com ' a yazınız. Yazılarınız bizim için önemlidir.

Ahşap Oymacılığı Arşivi

İzleyiciler

  © Ahşap Oymacılığı Ali Uğur ŞİMŞEK Reklam ve E-satış önerileriniz için tıklayınız 2009-2013

YUKARI