
Burak Akay - Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce Yapıldak köyünde açılan kursta köylü kadınlara gelinlerin kına gecelerinde giydiği bindallının el işi yapımı öğretiliyor.
Gelinlerin kına gecesinde giydiği, atlas kadifeden genellikle koyu kırmızı, bordo ve mavi renklerde yapılan, altın sarısı boncuk, pul ve benzeri ürünlerle süslenen bindallı, el işiyle yapabilecek ustaların olmaması nedeniyle ithal ticaret ürünü halini aldı.
El işiyle yapımı unutulmaya yüz tutmuş bindallıyı yapabilecek ustalar yetiştirilmesi için Çanakkale Halk Eğitimi Müdürlüğünce merkeze bağlı Yapıldak köyünde kurs açıldı.
Usta öğretici Ayşe Kurt tarafından verilen kursta, köyde yaşayan 12 kadın kursiyer bindallıya yeniden hayat vermeye başladı.
Ayşe Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin yıllık geçmişi bugüne yansıtan bindallıların zamanla unutulmaya başlandığını söyledi.
Kursa katılan 12 köylü kadınla bindallı geleneğini sürdürmeye çalıştıklarını belirten Kurt, malzeme maliyeti 400 TL'yi bulan giysinin tek kişi tarafından işlenmesi durumunda yaklaşık 7 ayda tamamlanabildiğini kaydetti.
Kurt, bindallı yapılırken atlas kadife üzerine derinin geçirildiğini ve bu iki ürünün, boncuk, altın sarısı simler gibi ürünlerle süslendiğini, daha sonra içine pamuk konulup şişirilmesi sonucunda, üzerine işlenen kompozisyonların daha dolgun hale getirildiğini söyledi.
El yapımı bindallıların 3 bin 500 ile 5 bin TL arasında fiyatla satıldığını belirten Kurt, Suriye ve Halep'ten ithal edilen makine üretimi bu giysilerin daha ucuz, kadife benzeri malzemeyle yapıldığını, el emeği olmadığı için 35-50 TL'ye satıldığını kaydetti.
Asıl bindallıların el işi yapılanlar olduğunu ifade eden Kurt, bu geleneğin gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
3 yorum :
Obrigada por me se tornar meu seguidor..kisses!
ellerine sağlık hepsi ne kadar güzel ne çok emek istiyor.Herkese başarılar dilerim
Yıllardır merak sardığım bir sanat.Olağanüstü.Muhteşem.
Yorum Gönder