14 Nisan 2009

BİZİM SANATLARIMIZ - KAT'I SANATI


Kaatı (kat’ı sanatıda deniliyor) sanatı kurslarına başlamamla Eski Türk Sanatlarına bakış açım gelişmeye başladı.


Daha önce böyle bir sanat olduğunu açıkcası böyle bir sanat dalını hiç duymamıştım. İnternette bu sanatla ilgili bilgilere ulaşmaya başlayınca ilgimi çok daha fazla çekmeye başladı. Daha sonra kursa katılımımla ve kurs hocam Sn.Nalan Güler’in anlatımlarıyla çok emek ve sabır isteyen, renklerin kullanılması, dizayn verilmesiyle, kağıda çok değişik oymalar yapılıp değişik motiflerin, desenlerin kağıtlarla daha bir farklı boyut kazanmasıyla bu sanatın çok hoş aynı zamanda farklı bir sanat olduğunu anladım. Özellikle Ankara Vakıf Eserleri Müzesinde (ki kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.) gördüğüm katı eserleri karşısında (Mehmet Selim Divanı) hem şaşırdım hemde bu kadar güzel eserleri nasıl bir sabırla renk uyumuyla birbirini tamamlayan biçimiyle, nasıl bir incelikle estetikle yapıldıklarını düşündüm. (Bu arada Müzedeki diğer eserlerinde mutlaka görülmesi gerekir diye düşünüyorum.)



KAAT’ı sanatı 16 yy.da Osmanlılar döneminde ortaya çıkmış bir tasvir sanatıdır. Osmanlı döneminde kitap işleme sanatı olarak kullanılmıştır. Bu sanat ince kağıt ve deri oymacılığı olarak tanımlanıyor. Katı sanatının adı kaatetmek (kesmek) ten geliyor. Bu sanat ile uğraşan ustalara ise Katı’an (oymacılar)denilmiştir. Kaatı sanatında düz veya renkli kağıtlara, ebru kağıtlarına çizilen harfler, çiçekler motif ve desenler ; makas, nevregen denilen bir keski ile yada maket bıçağı yardımıyla oyulu, kesilir. Kaatı sanatında her çizilen desen ayrı ayrı çalışılır. Katıda oyulup çıkarılan bölüme “erkek oyma”, oyulan bölümede “dişi oyma” denilir. Yok olmaya yüz tutan kaatı sanatı ile ilgili araştırmalar, çalışmalar günümüze Ord.Prof.Dr. Süheyl Ünver tarafından yapılan çalışmalarla taşınmıştır.




Bana göre Kaatı sanatı diğer Türk Sanatlarından farklı düşünmemek gerekir (Tezhip, Hat, Ebru, Sedef Kakmacılık, Cilt sanatı, Ahşap oyma). Çünkü bu sanatların hepsi birbirini tamamlayan sanatlar. Şuan devan ettiğim diğer bir kurs olan Ahşap Oymacılığı kursunda öğrendiklerimle özellikle ahşap oymacılığı kurs hocam Demir hocanın bize gösterdiği öğrettiği şeylerle, fikirlerini fikirlerimizle paylaşmamızla birçok sanat dalını bir arada kullanmanın mümkün olabileceğini düşünüyorum. Her iki sanat dalında devam ettiğim kurslar bizim kültürümüze ait olan sanatlarımıza olan bakış açımı çok değiştirdi. Yapılan eserlere artık daha farklı bir gözle bakıyorum.



Yazan: ahsapoymaciligi.blogspot yazarlarından MELİKE

2 yorum :

Unknown dedi ki...

Tebrikler Melike! Çok güzel bir yazı.. Devamını bekliyoruz.

Meral UÇARI dedi ki...

İnanılmayacak kadar güzel.
MUHTEŞEM!

Yorum Gönder

Sitede Ara:

Özel Arama

İletişim

Her türlü öneri, istek, şikayet veya diğer konuları iletişim sayfamıza: http://ahsapiletisim.blogspot.com ' a yazınız. Yazılarınız bizim için önemlidir.

Ahşap Oymacılığı Arşivi

İzleyiciler

  © Ahşap Oymacılığı Ali Uğur ŞİMŞEK Reklam ve E-satış önerileriniz için tıklayınız 2009-2013

YUKARI