5 Mart 2009

Ahşap Oymacılığında Kullanılan Simgeler

118051898_9b1ee1090c İngilizcesi “wood carving” olan ahşap oymacılığı, Türkiye’de olduğu kadar, dünya çapında da oldukça önemli bir sanat olarak görülüyor. Özellikle, Uzak Doğu ve Avrupa’da hatrı sayılır bir kitle tarafından icra edilen ahşap oyma sanatı, günümüzde en önemli sanatsal faaliyetlerin başında yer alıyor.

Ahşap oymacılığı uzun soluklu ve sabır gerektiren bir sanattır

Yapımı ve tasarımı genellikle uzun süren ahşap oyma sanatının, bu sanatı icra edenlere en önemli getirisi şüphesiz sabırdır. Oymaya başlamadan önceki tasarım süreci ve ön hazırlık genellikle ahşap oymacılığının en önemli kısmıdır.

 

bmw-wood

Herhangi bir konu tasarımınız olabilir

Diğer sanat dallarında olduğu gibi ahşap oymacılığında da konu kısıtlaması yoktur. Bazen bir amblem, bazen bir logo, bazen ise hayal ürünü bir yaratık… Ahşap oymacılığının belki de en güzel tarafı budur. Sol tarafta da gördüğünüz gibi sanatçımız ünlü otomobil markası BMW’nin logosunu ahşap oyma sanatına yansıtmış.

 

 

 

 

serbestq3

Ahşap oyma sanatında en çok kullanılan simgelerden birisi de dini simgelerdir. Genellikle Hıristiyanlık, Budizm ve diğer Uzak Doğu inanışlarında heykel ve ahşap oyma sanatı önemli bir yere sahiptir.

Tarihte dini simgelerle ahşap oymacılığının birleştiği noktalar oldukça fazladır. Eski tarihte Hıristiyanların ahşaptan oyulmuş heykeller yaptıkları, ahşap Haç taktıkları, kiliselerini uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda oyma sanatıyla inşa ettikleri bilinmektedir. Günümüzde de halen birçok inanışta ahşap oymacılığını yeri farklı ve özeldir.

160302356_c0b08f2035 

Sol taraftaki oymayla Uzak Doğu’da birçok yerde karşılaşmanız mümkün.

 

 

serbest2 

İslam dininde de genellikle camilerin içinde sağ taraftaki resim gibi örnekler vardır.

 

 

woodworkart037wp

 

Solda yer alan oyma ise eşine zor raslanır cinste. Yaklaşık 4 yıl üzerinde uğraşılan bu ahşaptan araba örneği, hiçbir elektronik alet kullanılmadan yapılmış. İnanılması güç olan bunu sadece arabadaki sanatçının sadece maket bıçağı, birkaç bıçak ve zımbarayla yapmış olması…

 

 

 

 

 

Türkiye’de ahşap oyma örnekleri genellikle mobilyalarda görülür

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ahşap oymacılığı alanında yetişmiş ve yetişmekte olan birçok sanatçı var. Ahşap oyma örneklerimize evlerde ve otantik yerlerde karşılaşmak mümkün. Şu sıralar, ahşap sandık, ahşap kapı, ahşap pencere kenarlığı veya ahşap tokmaklar revaçta.

serbest1  serbest5

Solda gördüğünüz oyma örneği sehpa olarak kullanılması için tasarlanmış.

 

 

 

 

serbest10

 

Sağdaki örnek ise tuğra desenli bir mobilya. Oldukça ağır ve sağlam olan ahşap eserlerin sevmekdileri tek şey ise su

1 yorum :

Özgür Esen dedi ki...

"Herhangi bir konu tasarımınız olabilir" kısmındaki araba çalışması çok ilginç. O büyüklükte bir arabanın yanızca ağaç oyma bıçakları ile yapılmış olması hayret verici. Acaba eser sahibi yapımına başladığında onun dört yıl süreceğini kestirmişmiydi! Hangi cesaretle girişti böyle bir eseri yapmaya! Onu yaparken onca zaman neler hissetti! Bu işi yaparken çok büyük keyif aldığını düşünüyorum onun. "Esaretin Bedeli" ndeki "Andy Dufresne" da küçücük bir çekiç ile yıllarca hapishane duvarlarını oyarak kendine bir tünel yapmamışmıydı. "Andy Dufresne" yıllarca sürecek o eserini oluştururken neler hissediyordu ise bu eseri meydana getiren de pekala aynı şeyleri hissetmiş olabilir. ÖZGÜRLÜĞE KAÇIŞ!

Yorum Gönder

Sitede Ara:

Özel Arama

İletişim

Her türlü öneri, istek, şikayet veya diğer konuları iletişim sayfamıza: http://ahsapiletisim.blogspot.com ' a yazınız. Yazılarınız bizim için önemlidir.

Ahşap Oymacılığı Arşivi

İzleyiciler

  © Ahşap Oymacılığı Ali Uğur ŞİMŞEK Reklam ve E-satış önerileriniz için tıklayınız 2009-2013

YUKARI